Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 15:40 - Будният ум
Автор: kiarasoto Категория: Други   
Прочетен: 2783 Коментари: 4 Гласове:
3



             За подсъзнанието,съзнанието и свръхсъзнанието.
                               Будни ли сме,или бълнуваме?



Може ли някой със сигурност да знае кога спи и кога е буден?Може ли някой да бъде сигурен в кое време живее- в миналото,в сегашното,или в бъдеще време.Защо проспиваме около една трета от живота си,та дори и повече,а в същото време се учудваме на някои,че не могат да заспят.
 Какво представлява съня и какво ни дава будноста?Бил ли е някой напълно буден в живота си,спомня ли си поне миг от живота си за който би могъл да каже-"Аз бях напълно буден в този момен и се слях със сътворението,бях част от него и видах кой съм и какво правя."
Може би по-често вече се появяват такива мигове в живота на хората,защото подсъзнанието реагира на съзнанието и то иска да се преоткрие в свръхсъзнанието.Какво представлява тази триизмерна същност на нашето същество.Искаме да бъдем будни,а в същност спиме,без да осъзнаваме какво става с нас самите.Повечето хора си мислят,че мисълта е огромната енергия от която имаме нужда и не  оставят съществото им да се изяви,а то е разделено и прави всичко възможно да се обедини.
Умът,който притежаваме е само един мъничък ум,който е само една десета в сравнение с умът на подсъзнанието,което работи неуморно тогава,когато ние заспиваме. Свръхсъзнанието е безкрайноста и до него можем само да се докоснем,за да усетим безсмъртието на цялото. Само едно такова докосване ни прави съпричастни към него и ни дава крилете на безсмъртната птица,която е свила гнездото си в подсъзнанието,което поддържа огъня в тялото ни,за да се осъществява тази единност на нашето същество,за да можем да го осмислим само с една десета от него,като наш ум,което ни въвежда в десетичната система на живота,наречен космос на съществуванието.
 Подсъзнанието се грижи да потребноста на единната система на организъма на живота.То се грижи за удовлетворяването на твоето същество.При него няма съждения,няма желания,няма съмнения.То е цялостно,защото целта му е една и то е живота.
 Смисъла принадлежи на съзнателният ум на нашата възможност едно на десет да откриваме,или да приемаме,да търсим,или да съществуваме.
Желанията се оформят от съзнанието на човека,те не са продукт на подсъзнанието,а на действащият ум да задоволи капризите си,да осъществи егото си, да променя,да се налага,да властва,да капризничи,да разрушава и да се преоткрива.Това е материалистичният ум,нека да не забравяме,че той е само една десета от работещият ум на тялото ни,а човекът се ограничава само с него,като не допуска в тази една десета част от енергията на ума да се влее съзнателната енергия на подсъзнанието,което е един неизчерпаем источник на мъдрост и познание.
Подсъзнанието не познава богатството,не познава власта,не познава величието,то работи естествено и неуморно за да поддържа живота.То е недокоснато от обществото,от политиката,то е единствено чисто и неподправено.
Животните не притежават съзнателен ум,те не контролират и не манипулират подсъзнанието,те не са раздвоени като хората.
Подсъзнанието има право,защото притежава мъдроста на вековете.Съществувал си милиони животи и твоят опит от тях е именно тук.Как да се ползваш от него,когато материалният ум е взел превес и ти не чуваш собствената си природа.Затова умират хората,те отричат своето минало,своят принос към природата на естествените неща.Работят само за благото на външният свят и накрая естественно е да го оставят.Дали биха си взели нещо от него в свръхсъзнанието и дали са успяли да отворят път на онова същество,което е единсвенно живо и реално,но човекът го е отхвърлил от себе си и си мисли,че той е най-важният.Човекът ли мисли,или само неговото его?
Човекът мисли единственно,когато свързва трите същности на съществото си.В другите моменти човекът спи и сънува.
Егото е нужно,за да се реализира човека,но ако той не е цялостен за каква реализация става дума.Мислим си,че сме свободни,а в същност накрая виждаме,че сме били роби на нечии чужди интереси.За нас нищо не е останало.Как бихме усетили свръхсъзнанието,или то само ще ни изгори от високият си волтаж,ако не сме канализирали връзката на нашето същество с подсъзнанието,което е нашият господ спасител.
Ето и подредбата: Господ /подсъзнанието/ - човека /съзнанието/ и Бог /свръхсъзнанието/.
Човекът притежава една десета от господната сила,тази,която е най-съществена за самият него,за да отвори вратата на своя спасител,защото Бог /свръхсъзнанието/иде,за да прочисти авгиевите обори и да провери,дали човекът е облечен със сила,или е гол и самозабравил се.
Мъдроста на природата е в теб,човече,тя е твоят господ спасител и твоето същество е самият ТОЙ.Ти изкривяваш смисъла на жертвата му,на подчинението му,на разпъването му,на любовта му и се мислиш за собственник на своето тяло с което си дошъл да реализираш връзката си с първопричината на живота.Търсиш Бога/свръхсъзнанието/но как можеш да го почустваш,когато сърцето ти се пази от деветте части на твоя ум. Те са ти дадени да ги осъществиш,да ги оживиш,да ги преведеш в свръжсъзнанието,да свържеш Господа своего с Бога единния.
Колко гол и невзрачен би бил и най-богатия измежду нас,ако не е открил тези истини,колко нищожен и безсмислен би бил съня ни,който ни е давал силата на почивката,за да ни направи отново дейни на следващият ден с единственното право да осъществим единноста на съществото,което живее в нас и ще пребъдва и след нас, но може би в него няма да има и спомен от богатият властвик на своето време,ако той не е отдал от своята енергия за осъществяването на тази единност.
Господ е реалност,той съществува в нашето подсъзнание,човекът се доказва,а Бог е безкрайност.
Каква е твоята роля,човече?Ти трябва да свържеш реалноста с безкрайноста и тогава можеш да имаш нужната будност,нужният миг да почустваш своята цялост.

Разсъждения върху книгите на ОШО




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. sofiya - Страхотен постинг, страхотен!!!!
27.01.2009 21:10
Да, животът е сън! Но какво ще стане когато се събудим?! Подсъзнанието е най-големият ни враг...и най-големият приятел. И това не са нечии философии, споделям само собствен опит. Никога не се се чувствам заспала, но винаги - сънуваща...
Изтрезнявам единствено когато ме нападнат от пощенската кутия купищата неплатени сметки:)))
цитирай
2. kiarasoto - Луиз Хей казва:
27.01.2009 22:10
"Благославяйте сметките си!Те са направени от вас,това означава,че сте живи!"
Благодаря ти София за коментара.
Ние сме в началото на събуждането,може да се окаже и страхотно...!
Дай,Боже,когато се събудим да не сме засипани от неплатени дългове,но и това е част от играта,важното е да го знаем.Щом нещо чакат от нас,това е знак,че имаме бъдеще! Лошото е ни ял,ни пил,ни лук газил!Няма спомени,няма сметки,може би никога не си живял,само заявката си си подал.
Щом носим хумор живи сме!!!
цитирай
3. victoriavselena - от Далий Лама
31.01.2009 11:40
Хубавите новини са, че съзнанието ни се поддава на обработка.
Лошите новини са,че съзнанието ни се поддава на обработка.
цитирай
4. kiarasoto - Така е и с тестото
01.02.2009 09:29
От едно тесто става пита,от друго бисквита.
Едни обичат пита, други бисквита.
Разликата е във въздуха месен - месен премесен и станал чудесен. Но, дали е свободен ?
Все се питаме кой ни обработва?
По - добре да се попитаме искаме ли да бъдем обработени, или да си останем такива, каквито сме ? Някъде е създадена и свободната воля..., но дали знаеме за какво ни е тя ?
Ако чустваме, че ни обработват, то неминуемо ще почустваме, че и ние обработваме. Същото е и със съзнанието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiarasoto
Категория: Изкуство
Прочетен: 195187
Постинги: 85
Коментари: 142
Гласове: 3938
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930