Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2009 16:33 - ОШО - БУДА И ИСУС
Автор: kiarasoto Категория: Изкуство   
Прочетен: 3035 Коментари: 0 Гласове:
4



                       
                                         ЗА РЕАЛНИТЕ НЕЩА

Христос е една концепция. Христос е принцип.Христос е абстрактен. От многото употреба на тази дума тя е станала корумпирана.От нея се печели.С нея се побеждава,тя поробва, чрез нея държат в подчинение.Той е толкова реален,колкото човечеството.Има хора,има личности,но човечеството като единно цяло все още не се е изявило,също като Христос.Христос е син божий.
Исус е реалност.Той е човек.Той е ходил по земята,обичал е, мечтал е,страдал е,учил се е.Исус е човешки син.Той съществува понякога в Гуатама Буда,понякога в Мохамед,понякога във флейтиста Кришна,понякота в твоето сърце.
 Само човек може да израсне и да се превърне в Бог,защото човекът е семето,а бог е разцъфтяването.Бог не съществува никъде.Когато разцъхтиш се появява. Бог се появява със всяко разцъфтяване на човека.Когато Буда е бил тук той е съществувал.Когато Исус е бил тук той също е съществувал.Когато човек започне да съществува в реалноста,тогава и Бог съществува.
Буда е велик,той винаги е бил такъв.Дори и непосветен той е император.Хората са го почитали.Но станал и по-велик,когато се отрекъл от царството си.Той преминал отвъд,защото разбирал един друг език,който другите не разбирали.Хората почитали богатите,а той се отказал от богатството,отказал се от живота,който имал,за да открие себе си,има ли нещо отвъд парите и богатството.Той се отрекъл от всичко,за да открие отвъдното.Постигнал равновесието и станал Буда.
Исус е бедняк,син на дърводелец. Той нямал нищо,но се обявил за цар на Небесното царство.Каква нелепост.Случват се неща точно обратното на онези,които са се случили.
Буда карал хората да търсят покоя.Исус станал революционер.Той е първият религиозен революционер.Подтиквал бедните да търсят наследството си в царството.Объркал представите на реалната религия.Внесъл смут.Принесъл ново движение. Той е първият бедняк декларирал:"Аз съм Божий син!" С това той обявил ново човечество.Човечеството на Христос.Той вярвал,че създава новият свят.Ако това не е революция на религията,какво друго би могло да бъде?Той призовавал:"Отречисе от всичко и тръгни с мене!"Това отричане е отричане от старото его,от старите разбирания.В новият свят живее любовта.За нея егото е излишно.Той нанесъл удар върху старата религия на евреите,като казал:"Преди да бъде Аврам аз бях."Това означава:Преди Аврама да бъде,любовта бе.
С Исус има само две възможности:или да го следваш,или да му станеш враг.С него не можеш да бъдеш безличен.Когато бил разпнат еврейският ум се освободил от едно голямо бреме.С неговото присъствие те се считали неудачници,неосъществени.
Буда не иска нищо от тебе.Той ти дава,но той е така далечен и неосъществим,че ти се струва,че е нереален.
Исус иска от тебе да търсиш и да намираш.Иска да молиш и да отваряш вратите си.Иска да го следваш,за да бъдеш спасен.Той е знаел,че великата цел на отдаването към любовта Божия е най-трудното нещо,но и единственното спасение от ада на разделението и противопоставянето.
Буда и Исус - две същности,две проявление на Бог.Чрез тях Бог съществува.Те постигнаха нещо велико,нещо нечувано за времето си.И двамата оставиха свои ученици.Ако от Исус не бяха направили религия,може би щеше да бъде по-близък до сърцата на хората.Любовта просто е,а той е в нея.Религията е нещо друго и така този образ се размива в действителноста.Буда е непроницаем и недостижим.Той е велик.
Исус прие да бъде жертвата и прие кръстната смърт. Буда отдаде в жертва не стойностните неща.Единият отдаде себе си,а другият всичко от себе си.Такива хора не се забравят.



Тагове:   Буда,   Ошо,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiarasoto
Категория: Изкуство
Прочетен: 194726
Постинги: 85
Коментари: 142
Гласове: 3938
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031